Welkom bij 'Bagpipe-Apps'!

Doedelzak leren in de 21e eeuw


Allan MacDonald of Glenuig
Allan MacDonald of Glenuig

Bagpipe-Apps is een gezamenlijk project van de beide doedelzakspelers Allan MacDonald of Glenuig (Schotland) en Thomas Zöller (Duitsland). Het doel is om nieuw leermateriaal voor de schotse doedelzak te ontwikkelen. Daarvoor hebben we de nieuwste technieken met traditionele leermethoden samengebundeld.

 

In tegenstelling tot een gedrukt leerboek biedt een smartphone  of een tablet de mogelijkheid om de informatie duidelijk zichtbaar te maken. Geinspireerd door die mogelijkheden hebben we digitale leren-kaartjes in de vorm van Apps ontwikkeld die het leren doedelzak spelen tot een intuïtieve belevenis maken. De teksten, afbeeldingen en notatievoorbeelden worden door audiomateriaal en animaties verbeeld. De toegevoegde leer-spelletjes zijn leuk en maken het mogelijk het geleerde uit te proberen.

 

Thomas Zöller
Thomas Zöller

Met de inhoud van onze Apps vullen wij de leegte in van de destijds beschikbare lesstof over de doedelzakspeler-taal "Canntaireachd" tot aan supplementaire noten (zoals de C-naturel), van de decoratietechniek uit de 19e eeuw tot de moderne stijl en de vraag "Waar ligt de beat binnen een decoratie?" tot het aantal pulsen die ze voortbrengen: Al deze thema's worden in de verschillende Apps helder gepresenteerd.

 

Een ander onderdeel van onze Apps is de Gälische taal, die een toonaangevende invloed heeft op de Schotse doedelzak muziek. Hiermee wordt door geluidsfragmenten de uitspraak direct toegankelijk ook voor diegenen die met deze keltische taal tot voor kort geen affiniteit had.

 

Onze eerste App, Bagpipe Basics, is vanaf juni 2014 in de App-Store van Apple beschikbaar. Op dit moment werkt deze App op Apple apparatuur die gebruik maken van iOS (iPad, iPod touch en iPhone).

 

Als u hulp nodig heeft of vragen heeft kunt u ons via het contactformulier bereiken.

 

Met vriendelijke groeten,

Allan en Thomas